söndag 22 juni 2014

Högläsning och en läsande familj - alla inläggen samlade

Under ett par veckors tid har jag skrivit så klokt och entusiasmerande jag bara kan om högläsning och om att vara en läsande förebild för sitt barn. Här har jag nu samlat länkarna till alla högläsningsinläggen.

Anledningen till att jag brinner lite mer än vanligt för högläsning är att jag på ReadMe-konferensen i Lund fick höra att antalet barn som blir höglästa för har minskat från 70 till 30 procent, och att Martin Widmark sade att vi vuxna borde överföra våra lässtrategier till våra barn. Att det likaväl som en läsande klass borde finnas något landsomfattande projekt som heter en läsande familj. I mitt första inlägg Högläsning 1 - Hjälp! vad har hänt?? skrev jag alltså om detta, hur upprörd jag blev och hur jag tänkte att "det här med högläsning kan jag mycket om, nu ska jag minsann skriva om det på bloggen".

Sen satte jag igång. Först räknade jag upp en mängd anledningar till varför det är så bra med högläsning: Högläsning 2 - "If you want your children to be intelligent...".

Men..."children"? Jo, förstås, det är klokt och sant. Men varför sluta läsa för barnen när de blir större, och kan läsa själva? Fortsätt med högläsningen! Fortsätt, även när de har blivit tonåringar!! Det är fortfarande bra, och mysigt, och alldeles fantastiskt med högläsning - även med de större barnen:
Högläsning 3 - Sluta inte läsa för barnen!

Och så en lång tipslista förstås! Räcker inte de här (jag kunde ju inte göra en lista som bestod av alla bibliotekets böcker även fast det egentligen var det jag ville) så taggar jag alla inlägg om bra högläsningsböcker i min blogg med "högläsning". Sök vidare där!
Högläsning 4 - högläsningstips från 1 - 16 år

Jag fördjupade mig i det viktiga faktumet att högläsning ger barnet ett ökat ordförråd:
Högläsning 5 - Högläsning ger ett ökat ordförråd

Sedan funderade jag lite mer på om högläsning helst ska göras på något särskilt sätt - finns det något "hur" för högläsning?
Högläsning 6 - Hur??

Sista inlägget ägnade jag inte så mycket åt högläsning som åt den där läsande familjen jag tycker låter som en fantastisk sak. Om att vara en läsande förebild för sitt barn:
Att vara en läsande förebild (högläsning 7)

Som jag skrev i det första inlägget så vill jag att allt det jag skriver om högläsning ska läsas av så många som möjligt. Min blogg är inte stor - kanske det inte blir så många alls. Kanske det bara når dem som redan läser för sina barn. Men jag måste åtminstone försöka!
Så jag har delat alla mina inlägg så mycket jag bara kunnat - på twitter, på alla mina facebooksidor, (bloggsidan, min egen sida och Biblioteken i Svedala kommuns sida eftersom det är där jag jobbar). Nu ber jag snällt om hjälp - tycker du att det jag skrivit om högläsning är bra: sprid det gärna, via din egen blogg och andra sätt du kan komma på.

Jag vill att fler barn blir höglästa för! Jag vill ha fler läsande familjer, överallt!!


2 kommentarer:

  1. Intressant! Vi läste högt för våra barn fram till dess att de började läsa högt för oss varje kväll, genom läskontrakt som skolan har mellan alla elever från Fk-åk 9, där alla skall läsa högt 15 min varje dag måndag-torsdag. Jag skall läsa dina inlägg om högläsning senare i dag, och se om det kanske är så att vi borde ta tillbaka rutinen att även vi vuxna läser högt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha bägge varianterna kvar, tycker jag, med att ni läser för dem OCH de läser för er!

      Radera