onsdag 15 mars 2017

Lögnernas träd

Detta är en alldeles fantastisk bok, och kommer lätt att höra till mina bästa för 2017!

Vi har ett märkligt träd, vi har en avskydd man och vi har en flicka som heter Faith - dessa står i centrum av ett mysterium som drar åt pusseldeckarhållet trots trädet. Storyn i sig är väldigt spännande - men det är så mycket annat i den här boken som lyfter den till det där fantastiska. Det är lite svårt att skriva om alltihop utan att få det att låta som att det är för mycket, att det skulle bli splittrat. Men det blir det inte, alltihop smälts samman helt naturligt och blir aldrig komplicerat när man läser, och jag verkligen älskar alltihop.

Trädet växer om man matar det med lögner. Det låter förstås rätt övernaturligt och (tillsammans med bokens framsida) som att det drar åt skräck - men nejdå. Det här är vetenskapens tid. Det är England, det är 1800-tal precis efter att Charles Darwins Om arternas uppkomst har kommit ut och orsakat rabalder, och det här trädet måste studeras för att hitta en vetenskaplig förklaring till hur det kan fungera och finnas till - det gäller bara att metodiskt undersöka och komma fram till hur. Det här vetenskapliga tänkandet genomsyrar hela boken - allt kan studeras och förklaras! Samtidigt kolliderar det vetenskapliga tänkandet med den religiösa tron på människan som skapelsens krona, och förtvivlade människor försöker hitta "vetenskapliga" bevis (så som fossil som ska bevisa att det fanns nefilimer, dvs fallna änglar) på att det finns en mening bakom allt, att vi inte bara är en slags utvecklade apor.

Här finns en arkeologisk utgrävning, här diskuteras vetenskapliga artiklar, här finns privata samlingar av stenar, skalbaggar, skallar... jo , för det finns en doktor i boken som forskar om människoskallar, och som är fullständigt övertygad om att skallarnas form avslöjar personlighetstyper. Dessutom det att eftersom kvinnornas skallar är mindre så är de också mindre intelligenta än männen.

Och detta för mig över till kvinnorna i boken, de undanskymda, osynliga, mindre värda kvinnorna. Lögnernas träd handlar precis lika mycket om dem som om vetenskap och mysterier och träd. Kanske är det deras historia som får mig att älska den här boken så mycket? Hur det är att inte få sitta med männen när de har sina "vetenskapliga diskussioner" eftersom man ju har en så mycket mindre hjärna och inte kan förväntas förstå något. Hur det är att vara insnörd så hårt i en korsett och ha så långa kjolar att det är svårt att ta sig fram ens korta sträckor. Vilka vapen en kvinna får ta till för att kunna skydda sig när det sociala skyddsnätet brister. Hur kvinnorna genom historien glömts, hur de inte ens får stå namngivna på gravstenen mer än som "älskad, saknad maka".

Åh, jag vill säga så mycket mer om den här (och har strukit och strukit när jag kommit in på sidospår), om huvudpersonen Faith och hennes nyfikenhet och nertryckta intelligens, om hennes lillebror som är så rädd (det är hjärtskärande att läsa), om hennes mor och vad det är som får henne att göra och vara som hon är, och om hennes far som är... ja, komplex. Men jag får nöja mig med att uppmana er (möjligen kan ni se det som en direkt order): Läs den här. Läs den! Den är riktigt, riktigt bra!

Titel: Lögnernas träd
Författare: Frances Hardinge
Originaltitel: The Lie Tree
Översättning: Ylva Kempe
Utg år: 2017
Förlag: B. Wahlströms
Köp den till exempel här eller här



4 kommentarer:

  1. Men å, hade aldrig anat med det omslaget ju! Måste ju läsa omdelebums då då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, även om jag tycker omslaget är hur snyggt som helst signalerar det gotisk skräck på något sätt. Men det är så mycket mer!

      Radera
    2. Hade du tänkt att läsa eller?

      Radera