måndag 21 maj 2012

Kurt och fisken (och andra Kurt-böcker)

Kurt och fisken m fl av Erlend Loe

Karin bad om högläsningstips för sina barn som är lite äldre (11 och 13). Det här är några av de böcker jag lovade skriva om till henne - det kommer fler.

Böckerna om Kurt är svåra att sätta etikett på så jag klämde till med allihop + högläsning. För det är så det är - alla passar att läsas högt, men alla passar absolut inte till de mindre barnen.

Kurt och fisken kommer först. Den passar till högläsning från 8-9 år sådär, och egenläsning från kanske 10, och det är en fantastisk skröna om när Kurt och hans familj reser jorden runt. Loe har en alldeles speciell stil i Kurt-böckerna (skam till sägandes har jag aldrig läst någon av hans vuxenböcker. Men Jag Ska, Jag Ska, Jag Ska....)Det är underbart galet men ändå fullt av visheter, det är knäppt utan att bli flamsigt och tramsigt.
Först får vi veta att Kurt när han var liten gick i skolan som alla barn gör. Men han tyckte inte om det och var ofta sur. Men när Kurt inte behövde gå i skolan längre skaffade han en truck och blev truckförare. Det tycker han mycket bättre om. Vi får veta väldigt mycket om Kurts truck-liv, och först på sidan 17 får vi träffa resten av hans familj: "Kurt har mustasch. Och så har han en fru som är jättetrevlig och söt och arkitekt. Hon heter Anne-Lise." Det där är en väldigt typisk Kurt-boks-formulering. De tre barnen Helena, Lill-Kurt och Bud beskrivs också med väldigt typiska Kurt-boks-formuleringar.
Kurt hittar en dag en väldigt, väldigt stor fisk på kajen där han arbetar. Han tar hem den (på trucken förstås) och familjen bestämmer raskt att nu när de har så mycket mat för ett bra tag så kan de sluta jobba och åka ut och resa lite. Så det gör de. I trucken... Bilderna är förstås fantastiska. Vi ser hela familjen på 5 pers, med enorm packning, intryckt i en truck och så med jättefisken frampå truckgaffeln. Och så fortsätter det i den stilen. Anne-Lise sitter och kollar på jordgloben de har med sig som karta: Amerika ser fint ut, Kurt, kan vi inte åka till Amerika? Varför inte, säger Kurt och styr mot havet. "Sånt kan man göra när man är ledig från jobbet och har en jättestor matsäck." Och transporten över havet är väl inget problem - upp med trucken på fisken och så drar de iväg.
Underbar bok.

De andra böckerna om Kurt är lite annorlunda, lite mer undermening och allvar. Men fördenskull lika roliga att läsa.
Kurt blir elak handlar om just det. Han får ärva en väldig massa pengar av en man han råkat rädda livet på vid kajen. Precis innan det händer har han och Anne-Lise pratat om huruvida de skulle blir förändrade om de fick mycket pengar. Nej, säger Kurt då, jag skulle alltid vara densamme. Men han blir alltså elak. Av alla miljoner han får så ger han Anne-Lise bara 100 kr, och så köper han helt vansinniga grejer för pengarna (till exempel en borrmaskin han går lös på väggar och möbler med).
I Kurt Quo Vadis så ska Kurt och hans yngste son dammsuga hela Tyskland. Ja, förstås finns det en historia bakom. Väldigt Loe-isk. Kurt har fått lite prestationsångest eftersom han på en fest träffat andra människor som tycker de har finare jobb än han som bara kör truck. Anne-Lise är arkitekt. Och Kurt kör bara truck. Åh. Han säger upp sig - och står snart i Tyskland tillsammans med Bud och dammsugaren. Och just när man läser det så känns det logiskt. Eller inte.
Kurt kokar skallen tar sig an flyktingfrågor. Det upptäcks att en massa flyktingar har flyttat in i en container på kajen där Kurt jobbar med trucken. Anne-Lise blir vän med flyktingarna, speciellt Rashid (som också är truckförare, visar det sig). Det är inte bara flyktingarna som stökar till i Kurts liv, för det har öppnat en ny kaj i hamnen, och nu kör alla båtarna dit istället för till den gamla kajen där Kurt jobbar. Kurt kanske blir av med jobbet om inte båtarna kan förmås komma till den gamla kajen igen.

Sen har vi då de två sista böckerna om Kurt, som skiljer sig rejält från de andra. Framsidorna har tappat fyrfärgen och är gråsvartbruna. Och innehållet är mörkare, intelligentare, mycket vuxnare, elakare, ibland rent av stötande. (Väldigt stötande tycker en del. På vissa bibliotek har Kurt i Kurtby klassats om som vuxenlitteratur. Eller tagits undan.) Jag läste bägge högt för mina barn som roades och förfasades i lika mån, men som hängde med på det mesta (det är en del humor och referenser som riktas till vuxna läsare, speciellt i Kurtby-boken) - men mina barn är nu 11 och 13 och har liksom fått växa med Kurt-böckerna. Ska man läsa själv får man nog vara över 14 för att ta till sig innehållet i de senaste två böckerna.

I  Kurt i Kurtby ska familjen åka till Finland på semester (i trucken...). De kommer dock inte så långt utan landar i Kurtby i Sverige. Där finns en mycket speciell kyrka, Pingiskyrkan, som har behov av en ny pastor eftersom den förre blev tagen av polisen. Kurt får jobbet, och får dessutom andlig och annan ledning av Kirsti brud. Anne-Lise får hålla sig undan och sitta och sticka så att hon inte råkar ut för någon olycka. I badkaret eller så.
I Kurt Kurir är det inbördeskrig i Norge. Nord-Norge vill bli självständiga, och bedriver först ett gerillakrig mot Syd-Norge, men kriget eskalerar. Kurt skickas (av givetvis mycket märkliga omständigheter) som kurir till norraste Nord-Norge för att  lämna ett viktigt meddelande till någon. Det här är en parafras på Tsarens kurir - Kurt blir t o m bländad av ett glödande svärd mot slutet av boken.

För vem? Alla åldrar, men ändå inte. Läs ovan!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar